miercuri, 24 aprilie 2013

Traditii si obiceiuri de Maramureş





                Tratiţii si obiceiuri in Maramureş
       Maramuresul abunda in atractii culturale naturale si artizanale. De la bisericile de lemn si muzee la pietele satelor si la viata de zi cu zi a satenilor avem, senzatia ca am intrat intr-un timp care s-a oprit in loc.
            Maramuresul este taramul sarbatorilor crestine. Aici, timpul nu este masurat in luni, zile si ore, ci in vremea semanatului, a Postului Mare si a Sfintelor Pasti, a cositului si a Sarbatorii Sfintei Marii, a recoltei si a pregatirilor pentru Craciun. Atunci cand isi termina munca, maramuresenii sarbatoresc cu toata insufletirea. Isi pleaca smeriti capul pentru rugaciune, dar se si bucura de joc, de horit si de locurile in care s-au nascut. Pentru a simti ritmul acestei regiuni trebuie sa o vizitati in timpul sarbatorilor, cand pamantul,obiceiurile si oamenii se unesc intr-un dans care contureaza Maramuresul...
      Cel mai bun mod de a afla despre cultura maramureseana este de a insoti satenii in plimbari pe ulitele satului, pe cararile ce duc la imasurile inverzite,pe muntii si vaile ce inconjoara satele.
       

România

                         


                              România
        Munții Carpați  reprezintă un lanț muntos, aparținând marelui sistem muntos central al Europei. Carpații cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timokului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de 1500 km și o lățimea maximă de 130 km, desfășurându-se pe 6° în latitudine și aproximativ 10° în longitudine. Munții se întind pe teritoriul a opt state: AustriaCehiaSlovaciaPolonia,UngariaUcrainaRomânia și Serbia.
          Cel mai înalt vârf al întregului lanț Carpatic este vârful Gerlachovský2.655 m, în Slovacia - Munții Tatra. În Polonia, cel mai înalt vârf este vârful Rysy(2.499 m), în Ungaria, cea mai înaltă altitudine se înregistrează în vârful Kékes, de 1.014 m, în Ucraina cel mai înalt este Vârful Hovârla (2.061 m), iar înRomânia este vârful Moldoveanu, 2.544 m, situat în Munții Făgăraș din Carpații Meridionali.
           Spre deosebire de Alpi, Carpații au mari depresiuni intramontane, iar culmile lor se prezintă sub forma unor suprafețe întinse, acoperite cu pajiști. Carpaților le aparține și cel mai mare lanț vulcanic din Europa. Alături de rocile cristaline și eruptive o mare extensiune o au rocile sedimentare, care dau un relief cu pante domoale.

       Fauna României este una din cele mai bogate și variate din Europa, conținând specii rare sau chiar unice pe continent. În România există 89 de specii de mamifere, dintre care 1 este în pericol iminent de extincție, 13 vulnerabile.       Ca si vegetatia, fauna din Romania este bogata si variata, animalele fiind raspandite in stransa legatura cu zonele de vegetatie. De asemenea, vegetatia Europei sud-estice (stepe) se interfereaza cu caracteristicile Europei Centrale (paduri de foiase). Vegetatia si fauna din Romania se numesc invelis biopedogeografic.
In zona stepei (conditionata de continentalismul climatic) si silvostepei sunt caracteristice unele rozatoare, precum: soarecele de camp, harciogul, popandaul, iepurele etc. Tot in stepe, se intalnesc pasari precum: prepelita, vulturul plesuv de stepa, potarnichea si, mai rar, dropia. Totodata, stepa propriu-zisa are are in Campia Baraganului cea mai vestica pozitie. In acest caz, vegetatia naturala a fost inlocuita in mare parte de culturile agricole, si, cu toate acestea, fauna a ramas variata. Zona stepei sunt reprezentate de tinuturile de campie, dar si de partile mai joase ale podisurilor.     

































sâmbătă, 20 aprilie 2013

Obiceiuri si tratidii de Paste in Moldova

                   

                           Obiceiuri si traditii de Paste


                  







     Moldova este  o bogata istorie, o tara populata, preponderent, de moldoveni (romani), cat si de multe minoritati nationale: ucraineni, bulgari, gagauzi, rusi, evrei, tigani, nemti, cehi etc. In acelasi timp, aici s-au pastrat multe traditii multiseculare. Neobisnuit poate parea faptul ca mozaicul polietnic al acestui teritoriu nu s-a sters din traditiile populare, ba din contra le-a imbogatit cu noi calitati, dandu-le un nou colorit si formand un original conglomerat de obiceiuri, ritualuri, folclor etc. omniprezente in satele Moldovei.
     Oricit insa de pestrita nu ar fi populatia de aici, cea mai importanta calitate a ei este ospitalitatea. In Moldova fiecare oaspete este primit cu o deosebita caldura. Gospodarul casei intotdeauna va gasi pentru el un pahar de vin bun moldovenesc, iar gospodina – cele mai alese bucate. Oaspetii sunt, de obicei, invitati in „Casa Mare”, o odaie traditionala in fiecare casa de la noi, unde se petrec toate sarbatorile.